Zapomenutá pilulka

Pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli je pravděpodobnost, že jsem těhotná, když jsem zapomněla (úplně vynechala) jednu antikoncepční pilulku ze 3fázové antikoncepe. Nevzala jsem si ji pravděpodobně mezi 4-7 dnem od začátku braní a asi 2 dny před nepoužitím jsme měli s přítelem nechráněný styk. Protože si nejsem ani jistá, kdy jsem pilulku přesně zapomněla, nebrala jsem si 2 najednou nebo podobně, prostě pokračuji v používání, jen jsem jednu tabletku přeskočila, abych si cyklus o den neprodlužovala. Je to správně? Po použítí 10. pilulku jsem začala mírně krvácet, trvá to asi 3 dny a mám mírné bolesti v podbříšku. Může to něco znamenat? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Jedna vynechaná tableta v prvním týdnu užívání může mírně snížit účinnost antikoncepce a možnost otěhotnění nelze zcela vyloučit. V příbalové informaci k tabletám (lze ji vyhledat i na stránkách http://www.sukl.cz, sekce Databáze léků) je popsáno, co dělat při vynechání tablety podle toho, ve kterém týdnu byla vynechána. Zvažte případně provedení těhotenského testu nebo návštěvu gynekologa.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: