Zapomenutá tabletka

Dobrý den, minulý měsíc jsem zapomněla vzít po menstruaci první tabletku z blistru a vzala ji až druhý den, asi v 15 hod. Poté pokračovala zase pravidelně v 17 hod. A během dalšího užívání jsem chybu neudělala, vždy beru s max 30-ti minutovým rozptylem. Ale jde o to, že 12. den po mé chybě došlo k jinak nechráněnému styku. Po užití platíčka mi krvácení přišlo, ale slabé. I když to by nemělo nic znamenat, neboť menstruace se mi značně postupně zeslabila od počátku užívání (beru teď od července, HA Sunya), a jednou dokonce vynechala. A to jsem byla u gynekologa a ten mě uklidnil, že to se stává běžně. Znepokojuje mě to proto, že běžně jsem přesná a v tomto směru zodpovědná, protože se otěhotnění bojím. Teď jsem byla na operaci tříselné kýly, před 10-ti dny a jakýkoliv "příznak" těhotenství by mi mohl utéct. Tak mě zajímá, jak vysoká pravděpodobnost otěhotnění je, pokud jsem zapomněla první tabletku? A ještě jedna otázka - dokáže běžný těhotenský test odhalit početí již 5. den po koncepci? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud vynecháte antikoncepční tabletku v prvním týdnu užívání, antikoncepční účinek může být značně snížen. Proto si zakupte těhotenský test. 5. den po početí nemusí být běžný těhotenský test spolehlivý, nyní si můžete bez obav zakoupit jakýkoliv test.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: