Zarděnky v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se Vás na něco zeptat. Jsem ve 14. týdnu těhotenství a při testech mi v krvi bylo nalezeno, že nemám žádné protilátky v těle, které by mě chránily proti zarděnkám. Nemoc ještě jako taková u mě nevypukla. Paní doktorka mi řekla, že bych se měla vyhýbat místům, kde by mohlo dojít k nákaze. Ale jako dítě jsem proti zarděnkám očkovaná byla. Může tu být riziko, že bych se mohla nakazit? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, imunita po očkování proti zarděnkám přetrvává obvykle dlouhodobě, záleží ale i na tom, zda jste byla očkována jednou nebo dvěma dávkami. U jednodávkového očkování protilátky přetrvávají minimálně 9-21 let od očkování. V některých případech ale mmůže dojít ke snížení protilátek, proto by bylo opravdu dobré se vyhnout možné nákaze. V současné době se ale v ČR proti zarděnkám očkuje plošně, takže je riziko nákazy minimální (to hrozí spíše při cestování do zemí, kde toto očkování neprobíhá).

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: