Zarděnky v těhotenství

Dobrý den, moc prosím o radu: jsem 2 měsíce po zamlklém potratu v desátém týdnu. Pár dní před potratem mně na gynekologii brali krev a výsledky krevních testů dopadly následovně: IgM Rubeola s hodnotou 1.220 pozitivní, Rubeola IgG s hotnotou 3.552 pozitivní. Než mně přišly výsledky, tak jsem potratila. Mohl potrat souviset se zarděnkami? Teď 2 měsíce po potratu mám neustále stejný výsledek IgM. Ráda bych brzy otěhotněla, ale pokud nebude Rubeola IgM negativní, tak mně to nebylo doporučeno. Za jak dlouho infekce zhruba odezní? Je možné se pro jistotu nechat přeočkovat? Neprodělala jsem navíc i příušnice, lze očkovat i proti nim?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, virus zarděněk je silně teratogenní, potrat mohl tedy souviset s tímto onemocněním. Pozitivní protilátky třídy IgG a IgM svědčí pro pravděpodobnou akutní infekci, eventuelně nedávné očkování. Očkování infekci neléčí, očkování je určené k prevenci onemocnění, nemá tedy již smysl při nákaze. Po prodělané infekci přetrvává doživotní imunita. Zvýšená hladina IgM přetrvává cca 3-5 měsíců po nákaze, může však přetrvávat i déle. Očkovací vakcína proti příušnicím je k dispozici, je možno očkovat i dospělé osoby, doporučeně alespoň 1 měsíc před otěhotněním.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: