Zarudnutí v oblasti rodidel

Dobrý den, již několik let mě trápí zarudnutí a výtok v oblasti rodidel a vráskování kůže. Výtok je hlenovitý bílé barvy a nacházím i bílé hrutky. Vyzkoušela jsem již 4 gynekology a léčba bez úspěchu.. Moje nynější doktorka mi řekla, že mám chornickou kvasinku (dělala mi cytologii a vyšel mi i streptokok) říkala, že se s tím mám smířit. Momentálně jsem těhotná a bojím se, aby se něco nestalo. Nepomáhají mi žádné mastičky ani čípky. Zarudnutí je po ránu výrazně slabší a během dne zase sílí. Nic mě nepálí, nesvědí, problémy s močením nemám. Při sexu mě to trochu štípe a následně mi poševní vchod napuchne. Za pár hodin to zase odpuchne. Moc mě to trápí, sladké moc nejím, bílému pečivu se vyhývám, nosím bavlňené prádlo, myju se speciálním intimním gelem, vyhýbám se bazénům a vše je bez výsledku.. Je pravda, že nikdy jsem léčbu neměla delší než 10 dní, může to mít nějaký vliv? Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Míšo, pokud vás nic nesvědí, nepálí, nebolí, tak je váš stav naprosto normální. Hodně žen má počas celého života výtok, který může btý i tak hojný, že musí pořád používat intikní vložku. Na ftce vidím naprosto normální ženský genitál. Tak jako nemáme všichni stejnou barvu kůže, vlasů či očí, tak se i pigmentace na intimních místech liší. Intimnímísta ženy jsou normálně o něco tmavší, ať hnědší, nebo červenější než okolitá kůže. Opuch a lehké pálení poševního vchodu při pohlavním styku je také normální. Pochva je citlivá, velmi prokrvená a na "zátež" může reagovat otokem, který jak sama píšete po čase odezní. Pálení při sexu může být způsobeno nedostatečnou lubrikací, nebo je častá u žen s nadměrnou hygienou, kdy je pokožka vulvy a sliznice pochvy oslabená, protože se nedokáže dostatečně obnovovat. To, co se vám zdá jako vráskování kůže je normální stav = každá žena má jiný tvar stydkých pysků. Pro prevenci výtoku je vhodné omezit hygienu. Vím, že to zní divně, ale pochva má velmi specifické prostředí, má určité pH, žijí tam dobré kvasinky, které toto pomáhají udržet a tím, že dochází neustále k mytí intimních partií se tyto vyhubí a dají prostor kvasinkám špatným a bakteriím. Stačí se sprchovat obden, prostředí pochvy se tak dokáže obnovit a chránit ženu před infekcí (samozřejmě nepočítám pohlavní nemoci). V těhotenství jsou pochva i intimní partie více prokrvené a může se i změnit pigmentace - tmavne nejen vulva, ale i prsní dvorce a bradavky a na kůži celého těla (zejména v obličeji a v lini břicha) se můžou objevit pigmentové skrvny. Také výtok a otok pochvy se může v těhotenství zhoršovat a je to normální, nevyžaduje žádnou léčbu a po porodu se to zase upraví. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Střevních zánětů stále přibývá. Proč?
Články: Střevních zánětů stále přibývá. Proč?
Hledáním příčin rostoucího...
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Při vyšetření prostaty...
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x