Zástava dechu

Dobrý den, před několika lety jsem prodělala virozu, kdy během dne došlo poprvé k uzavření nějaké přepážky v krku a nemožnost se nadechnout. Měla jsem pocit zduřelého krku, zejména hrtanu. Pocit nadechnutí je asi takový, jako, když se vám přilepí nějaký sáček někde v krku a s velkou námahou se snažíte z hluboka se rozdýchat a s tím, že Vám přichází velmi omezené množství vzduchu. Že sáma v sobě si řikám, že již to nerozdýchám, po chvíli je množství vzduchu vetší a větší až se rozdýchám do normálu, ale velmi dlouho to trvá a je to unavující. Rozdýchání trvá tak 20 min. Jsou to dlouhé minuty. Píši proto, že v současné době se mi tento stav jednou za čas opakuje a už tedy ne i přes den, ale jen v noci. Zejména při ležení na zádech, při suchém vzduchu, lehce zduřelém, nebo zahleněné krku, mírné bolesti v krku..Snažila jsem se to řešit a nikde mi nebylo řečeno, proč by se mi tak mohlo dít. Léčím se sníženou funkcí štítné žlázy, pravidelně docházím na kontroly. Ve snaze tento problém řešit, jsem byla ve spánkové laboratoři, kda mi byla zjištěna Apnoe a dostala jsem přístroj na dýchání. Ani s přístrojem na dýchání, tento problém nebyl vyřešen. Ovšem omezen, to ano. Už nevím co dál...Nemám, žádné psychické problémy ani stresy. Když mi něco poradíte budu ráda. Děkuji Marie

Odpověď odborníka:

dobrý den, pocit přepážky v krku s nemožností se pořádně nadechnout může být způsoben sevřením hlasivek (laryngospasmus), které se může někdy při virózách objevit, ulpí-li tam navíc hlen, může být pocit nedostatku dechu výrazný.Stav není nebezpečný, ale je nepříjemný, asi by bylo dobré zajít někdy v době kolem obtíží k ORL lékaři. Může pomoci např. se napít studené vody. Spánková apnoe se projevuje jen ve spánku, takže předchozí obtíže s tím nemohly souviset, ty nynější - jsou-li tedy v noci - mohou. I přes léčbu přístrojem se mohou ojedinělé stavy nedýchání objevovat, vedou-li ale k probuzení, pak rozdýchání je velmi rychlé, určitě by nemělo trvat 20 minut. Obtíže nejsou typické pro průduškové astma, které není provázeno sevřením v krku, ale někdy je obraz netypický, a tak ani toto nelze vyloučit a vyšetření na plicní ambulanci s provedením spoirometrie s ev. testy k vyloučení astmatu je rovněž namístě.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: