Zastavení růstu u syna 3 roky (abkm diagnostikována od 7 měsíců)

Dobrý den, prosím o radu ohledně růstu našeho syna, narozeného 13.10.2011. Byla u něj zjištěna ABKM zhruba v 7 měsících. Byl plně kojený, já jsem vysadila veškeré potraviny obsahující mléko. Kojila jsem do 15 měsíců. Do 18 měsíců syn prospíval a růst i hmotnost byla mezi 25 a 10 percentilem. Ve 2 letech začal vybočovat z grafu a nyní je pod 3 percentilem. Narozen 3200g, 50cm / 6týdnů 3700g, 53cm / 6měs. 6510g, 65cm / 12měs. 9190g, 73cm / 18měs. 10,41kg, 81cm / 24měs. 11kg, 84cm / 30měs. 11,5kg, 86cm / nyní 34měs. 11,8kg, 88cm. Chci se zeptat, jestli na to může mít nějaký vliv ABKM, popř. nějaký chybějící vitamín. Mléko mu dáváme ovesné - Nutrilon Alergy care i jiné dětské umělé výživy pro alergiky odmítal. Dáváme 1/2 tablety Vitacalcinu denně na radu lékařky z Alergologie. Nemocný významně nebýval, až letos od ledna asi 2x ATB (přiřazuji to kolektivu dětí ve školce, kam dochází od ledna 2014). Nyní přes léto zdravý. Podotýkám, že naše výška taky není velká, M-166cm, O-170cm. Otcova matka (synova babička) i otec (synův dědeček) ještě o něco nižší než otec. Mám se znepokojovat náhlým poklesem růstu našeho syna? Syn je jinak velice hravý, živý se zájmem o všechno. Jen možná ještě důležité - trošku problém s jídlem, snažím se vyloženě nenutit, ale hrozně špatně snídá, a celkově méně jí v porovnání s ostatními dětmi v okolí. Jeden den sní celý talíř a druhý den jen zobe jako vrabec. Nijak moc si nevymýšlí, chutná mu hodně věcí, ale prostě je po pár soustech najezený. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Paní Piknová!
Chápu Vaše obavy ohledně zpomalení růstu Vašeho dítěte. Většinou se právě od dvou let věku ukáže, jak dítě dále poroste a jak bude asi veliké. Podle orientačního výpočtu dle výšky rodičů by teoreticky mohl dorůst 174,5cm +/- 8,5cm. Těch -8,5cm je na hranici 3.percentilu. Mohlo by se jednat o tzv. familiárně nižší vzrůst. Nicméně vzhledem k udávané alergii na bílkovinu kravského mléka bych doporučil ještě vyšetření céliakie a funkce štítné žlázy a event. konzultaci dětského endokrinologa, aby se výhledově vyloučila růstová porucha. Sledování růstu je samozřejmě nadále důležité. Pro podporu růstu a vývoje můžete užívat kolostrum a chlorellu.

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: