Zatekajuce hlieny po viroze

Dobry den, asi pred piatimi tyzdnami som prekonal virozu (s klasickym priebehom, bolest v krku, vytekanie z nosa). V tom case som zacal pocitovat a j stekajuce hlieny v oblasti krku, s obcasnym suchym kaslom. Po asi 10-tich dnoch priznaky ustupili, zostalo iba to obcasne zatekanie. V tom case, som pravdepodobne dostal dalsiu virozu alebo nieco pobne chripke, kedze som uz mal aj teplotu do 39 st., tentoraz vsak bez bolesti hrdla. Zato vsak zadna nadcha so zatekanim sa vyrazne zhorsili. Najskor som mal suchy kasel, ktory sa asi po 4-5 dnoch zmenil na vlhky s vykasliavanim zlto az zltozeleno sfarbeneho sputa. V tom case som bral ATB (fromilid). Teploty do 3 dni ustupili, zostalo iba to zatekanie a teraz po dvoch tyzdnoch este stale asi tak raz za den ma chyti zachvatovity kasel vlhky s velmi miernym vykasliavanim. Ciastocne zostal aj pocit plneho nosa ale hlavne to zatekanie. Lekarka mi po tyzdni liecbu zmenila na Bioparox a kvapky do nosa, ktore som predtym neuzival, kedze dychat som ako-tak mohol (mal som zadnu nadchu). Chcem sa spytat, ci je takyto priebeh normalny a za ako dlho sa mi stav celkom upravy. Mam pocit, ze to slepsovanie stavu niekde zaseklo. Inak som polynotik, takze dychanie cez nos nemam idealne nikdy a aj zatekanie hlienov obcas pozorujem aj ked som "zdravy". Moze byt tato predlzena doba hojenia sposobena mojou alergiou? Bol by som tiez rad, keby ste mi odporucili tiez liecbu na zatekanie a pripadne ten kasel, ale to asi suvisi jedno s druhym. Dakujem. P.S. v decembri som absolvoval preventivnu prehliadku na ORL (potvrdenie vybocenej priehradky) inak ziadny nalez.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Martine. Po nemoci typu zánětu průdušek a průdušnice - což by odpovídalo Vašemu popisu (druhá z popisovaných nemocí...) může dráždění ke kašli a pokašlávání odeznívat i 2-3 týdny, jste-li zároveň alergik, může se to na prodlouženém hojení podílet - také může jít již o souběh se symptomy alergie jako takové. Takže je na místě uvážit nasazení léků na alergii (antihistaminika, lok. léky do nosu), na "zahlenění" a kašel samotný, pokud se postupně zlepšuje, nic užívat nemusíte (možno event. podpůrně léky jako je mucosolvan, ACC...), důležitý je dostatečný příjem tekutin. Pokud by potíže trvaly, je vhodná kontrola lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Konopí vám může pomoci i od migrén!
Články: Konopí vám může pomoci i od migrén!
Migréna je především u žen...
Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Články: Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Zánět vedlejších nosních...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Radioaktivní zrna: likvidují nádor prostaty opravdu zblízka
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: