Zatěžování nohy po osteosyntéze

Dobrý den pane doktore, jsem 10 týdnů po operaci spir.zlomeniny diaf. femuru, operace-osteosynt.intramedull hřeb Targon, stat. zajištění před 2 týdny kontrolní rentgen, kostní svalek vytvořen, zlomenina se prostavuje. Doporučení: dynamizace začátkem prosince, do té doby odlehčovat končetinu, chůze o FH Chodím na rehabilitace, kde mi bylo řečeno, že tento způsob operace je velice stabilní a odolný na zátěž již po 6 týdnech a že již mohu nohu lehce zatěžovat. Je tedy možné, že kost je již natolik pevná, aby vydržela lehké zatížení při chůzi? Pokud je již vytvořen kostní svalek a za cca 4 týdny dynamizace? Pokud ano jak velké zatížení je možné? Nebo není možné nohu zatěžovat do vyndání jistícího šroubu z důvodu možného zlomení šroubu či rizika ohrožení hojení? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Operace intramedulárním hřebem opravdu dovoluje časné zatěžování, někteří doporučovali plnou zátěž již po operaci. Dnes tomu tak není, velmi záleží na linii lomu, tvaru zlomeniny. Dnes často používaná stabilisace příčným šroubkem k tomu také má co říci. Pokud je u vás zlomenina spirální a dosud nemáte končetinu dynamisovanou, tj. odstraněn příčný fixační šroub hřebu je zátěž vhodná do 10 %. Postupně dále bude jistě možno zátěž zvyšovat, řekne po provedeném rtg váš chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x