Závislost na kortikoidní masti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně užívání Kortikoidní masti. Více než deset let pravidelně každý večer užívám po koupeli na tvář kortikoidní mast, konkrétně Dermatop mast, která se již nedávno přestala vyrábět a v lékárně mi doporučili jako náhradní alternativu mast Cutivate, která nemá tak silný účinek. Už několikrát jsem chtěla tuto léčbu vysadit, ale po několika málo dnech se mi osypala mazaná místa. Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se této ,,závislosti'' zbavit. Jak pomalu, ale jistě dostat do normálu svou tvář. Mastička Dermatop mi byla kdysi předepsána mým alergologem na atopický ekzém, který nebyl nějak zvlášť rozsáhlého charakteru. Děkuji za odpověď a pochopení

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu, že Vás tento problém velmi trápí, ale takto přes poradnu jej bohužel nevyřešíme. Je-li to, jak píšete, je konzultace specialisty - dermatologa nutná. Už to, že používáte 10 let soustavně kortikoidní mast je chyba, zvláště pokud jde o aplikaci v obličeji, a nepovažuji za dobrý nápad jí prostě nahradit jinou (Cutivate není šetrnější než Dermatop, v obou případech jde o silný kortikoid). Jak z toho ven poradí dermatolog, který zhodnotí stav Vaší kůže, základní diagnózu, vhodnou místní léčbu aj. Nicméně myslím si, že můžete být optimistická - to, co popisujete, tedy zhoršení stavu po náhlém vysazení kortikoidní masti, je časté - jde o určité "přestřelení" aktivity základní kožní choroby a často stačí prostě buď vydržet delší dobu, nebo léčbu redukovat pomalu a postupně. Věřím, že se s dermatologem domluvíte na vhodném postupu a že se stav zlepší! S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: