Závratě

Prosím o radu před týdnem jsem byla odvezena do nemocnice měla jsem závratě a točila se mi hlava nemohla je si vůbec stoupnout. V nemocnici mi udělali veškeré vyšetření a vše v pořádku (krev,moč,CT mozku a EKG) akorát mě nepříjemně občas hučelo v uchu. Dostala jsem léky Betahistin 1-0-1 hučení přestalo-závěr byl, že to mám z toho ucha, ale dnes jsem šla po týdnu na delší procházku a opět se mi udělalo špatně tlak v hlavě a závratě naštěstí jsem nebyla daleko kam jsem vedla dceru tak jsem se mohla lehnout otevřít okno znovu se mi udělalo špatně, ale po asi po půl hodině to bylo lepší. Tlak co mi napsali do propuštěcí zprávy je Puls:90 Tlak systolický: 160 Tlak diastolický: 70Pt Znepokojuje mě to hodně jezdím v autě a nevím kam zajít na vyšetření Děkuji za odpověď Yvona

Odpověď odborníka:

Dobrý den Yvono.. Uvedené potíže mohou opravdu souviset s uchem. Změna sluchu a hučení se závratí je často příznak Meniérovy choroby. Betahistin je potom důležitý lék, je ale potřeba brát je na stabilizaci dlouhodoběji a v dostatečné dávce. 2xd tbl - není jasné jakou sílu tbl. Doporučoval bych minimáně 3x 16 mg tbl. Na závratích se může podílet i více příčin. Nevím, kromě CT a EKG, jaké další vyšetření bylo provedeno. Toto je jen základ. Důležité je celkové neurologické vyšetření a ev i ORL vyšetření. Příčinou je někdy i tzv vestibulární neuronitida- neinfekční zánět rovnovážné části sluchového nervu. Tam je dobré přidat i léky zlešující prokrvení nervu- např Cinarizin 25 2xd, Proti ev otoku Aescin 3xd. Někdy i krátce kortikoidy. JE potřeba vyloučit i tzv polohovou závrať, ta se objevuje typicky např při předklonu nebo otočení na jeden bok. Zde pomáhají speciální léčebné manévry. Doporučuji tedy zatím dostatečnou dávku Betahistinu, klid, tekutiny. Při nelepšení neurologické a ORl přešetření. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Anafylaktická reakce
Články: Anafylaktická reakce
Anafylaktická reakce je...
Průběh pásového oparu: potíže se mohou vrstvit
Články: Průběh pásového oparu: potíže se mohou vrstvit
Pásový opar je velmi...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Výšku dítěte může matka v těhotenství ovlivnit
Články: Výšku dítěte může matka v těhotenství ovlivnit
Přemýšlí-li matka o svém...
Varlata
Články: Varlata
Varlata jsou důležitou...
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x