Zavrate, motani hlavy

Dobry den, asi od prosince minuleho roku me trapi obcasne zavrate, neustaly pocit motani hlavy nebo spis nestability v prostoru, jakoby me to tahlo doleva, jindy doprava, tezko se to popisuje, ale je to hodne neprijemne... Kdyz jdu, tak mam strach, abych nespadla, mam take nekdy pocit slabosti v nohou a "lehkosti" v hlave, jak pred omdlenim. Trapi me hlavne ty zavrate a nejistota, mam strach kamkoliv chodit a jsem z toho nestastna. Take nekdy kdyz lezim a zavru oci, tak se se mnou vsechno "toci", jak pri opilosti nebo k cemu to prirovnat. Mohou takoveto obtize byt zpusobeny pouze psychikou?? Drive jsem zazivala silne panicke ataky, jsem dost uzkostny clovek, tak se chci zeptat, zda tyto potize mohou pramenit odtud? Uz si nekdy pripadam jak blazen, mam pocit, ze cim vic se na to soustredim, tim je to horsi. Jeste je potreba rict, ze se lecim na neurologii na latentni tetanii a ohledne tech zavrati je to svadeno na krcni pater, ale ta mne boliva (ze sezeni u pocitace apod.) nekolik let stridave, ale potize tohoto typu jsem nemivala. Mohu to mit "jen v hlave"?? Nebo jde o kombinaci psychiky a spatneho stavu krcni patere? Porad si nekde "stezuju" a bylo mi doporuceno psychologicke vysetreni. Tak se chci zeptat, zda je to opravdu mozne? Omlouvam se za rozsahly dotaz, ale jsem opravdu nestastna a cim vic se tim zabyvam a hledam priznaky na internetu, tak se ujistuji, ze mam urcite nejaky nador ci podobne vazne onemocneni. Dekuji za nazor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,zmínila jste velmi nepříjemný soubor příznaků.Porucha funkce krční páteře,následné přetížení šíjních svalů-to jsou nejčastější příčiny.Zhoršení stavu působí nízký krevní tlak,hlad,situace,které vyvolávají napětí.Je dobře,že jste v péči neurologa,jenje třeba,abyste s ním hovořila o svých obavách-jistě Vám vysvětlí srozumitelnou formou,jakým vyšetřením vážné stavy,které Vás děsí,dokáže vyloučit.Psychika nás všech je velmi mocná,určitě ovlivňuje celkový pocit zdraví či naopak poruchy,nejhorší je delší "svádění vnitřního boje"-tedy vtíravé myšlenky,za které se člověk třeba stydí,ale nemůže je vytlačit.Snažte se,prosím,důvěřovat svým ošetřujícím lékařům-záleží jim na Vás,Vašem stavu i Vašich pocitech.Jsou vzděláni k tomu,aby Vám pomohli a jsou svým způsobem za Vaši správnou diagnostiku zodpovědní.Neztrácejte naději.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
závratě | Od: Jiří | 22.4.2011 10:57
Dobrý den! Již dva roky bojuji s BPV (benigní polohové vertigo).Na prudké závratě které mívám tak jednou za 3 měsíce mi velmi pomáhají Brandt Daroffovy cviky (najdete ukázky i na youtube).Více než tyto závratě mi ale vadí vámi popsané problémy které mám identické.Mám za sebou všechna možná vyšetření ale zatím mi nikdo nedokázal pomoci. Můžete mi prosím napsat v případě ,že u Vás bude něco nového?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: