Zbytek kořene mléčného zubu

Dobrý den. Synovi (5 let) se přirozeně kýval zub. Cca týden jsme ho ještě více vyviklávali a pak podvázali nití a vytrhli. Vytržený zub má zespodu takový ostrý pahýl (asi část kořínku?) a zbytek kořínku zůstal v dásni. Vím, že se kořínky resorbují díky trvalým zubům, jen bych se chtěl raději přesvědčit, zda je to v pořádku, že tam něco zbylo? Nebo by vždy měl být kořínek resorbován a až potom zub vytržen? Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k věku předpokládám, že se jednalo o dolní nebo horní řezák, pokud tam zůstal střípek kořene, většinou to nezpůsobí žádný problém a samovolně se vyloučí. Navštívit zubního lékaře by bylo třeba v případě, že se okolí zbytku kořene zanítí a zánět způsobuje problémy. Často se však takto může projevovat i tlak stálého zubu na zbytky měkkých tkání nad ním, což je obvyklý doprovodný jev. Na zklidnění takto citlivého místa je vhodné aplikovat při obtížích 3x denně například mast Solcoseryl, Mundisal nebo Neocide gel. S pozdravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: