Zčervenání poloviny obličeje a krku

Dobrý den, pane doktore, potřebovali bychom komplexní posouzení stavu naší babičky. Paní 70let, za sebou má už - 2nádory - 1.štítné žlázy s exoftalmem před 9lety /léčen scintigrafickym podáním látky a operativní odstranění štítnice/ a 2.duktální ca prsu před 3lety /léčen pouze operativně/, nyní v pořádku/. Chodí na onko kontroly. Její syn zemřel před 3lety ve 41 letech na mozkový nádor - gliomatosu mozku. V současnosti má občasné velmi výrazné zčervenání v oblasti obličeje a poloviny krku -jen na polovině! -vlevo!(jako je exoftalmus) ale je velmi intenzivní /souvislost s rozrušením a psychickou nepohodou, ale i spontánně, bez vypozorované příčiny/. Zčervenání je nárazové. Občas omdlí a neví o sobě, hloubku bezvědomí nelze posoudit, žije sama. Léčí se na vysoký tlak -dvojkombinace léků a užívá substituci na šž. Přetrvává exoftalmus oboustranně s otokem levého oka, který se mírně zhoršil. V nemocnici vyloučili neuroendokrinní nádor sberem moči a rozborem, nic nepotvrzeno. Další vyšetření: krevní rozbory obecné , kolonoskopie, rtg srdce a plic a sono břicha. Uplně původně před ní řekli že by mohlo jít o mozkový nádor, CT mozku však objednat nechtěji...prý není potřeba a prodělaná vyšetření stačí. Paní je velmi vystrašená, starala se o umírajíího syna s dg. mozkvý nádor skoro celou dobu /viděla tu postupnou bezmoc a jeho odchod/ , sama má v anamnese 2 nádory, takže její tělo reaguje tímto způsobem - tvorbou nádorů, stres, který ted prožívá - jí určitě velmi škodí i v tomto ohledu... Zdá se nám trošku "kruté" ji nevyšetřit CT mozek, když by se jednoznačně proces v mozku vyloučil. Už pro "jistotu", jsme ochotni vyš. zaplatit, ale není vůle. Nechceme nikoho obcházet, ale prosím o posouzení situace vámi, i když specialista přímo na neurologii nejste, ale tento lékař v poradně chybí. Jen prosím lékařskou intuici nebo zkušenost, jak byste postupoval vy. Děkuji za čas, co jste strávil tímto dotazem moc a moc :o) Prosím tedy o Váš názor po zhodnocení všech info /vím, že byśte jich asi potřeboval ještě více/, zda tedy máme CT požadovat jinde nebo ne.

Odpověď odborníka:

Exoftalmus může přetrvávat i řadu let po odstranění štítné žlázy, je způsoben zmnožením vaziva za očnicí. Myslím si, že Vaše babička spíše nádor mozku nemá. Určitě bylo smysluplné myslet na neuroendokrinní nádor (tzv. APUDom), Na základě toho, co píšete, by mi však přišlo jako vhodné provést neurologické + oční vyšetření, CT mozku spíše ano - lépe na základě doporučení neurologa. Pokud máte zájem, pošlete mi scan propouštěcí zprávy z nemocnice na můj e-mail Jan.Vachek@gmail.com nebo kopii poštou na moje jméno, Klinika nefrologie VFN, U nemocnice 2, Praha 2, 12800, prostuduji si to a pokusím se Vám pomoci.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: