Zda po 10ti letech a v souvislostech ceklového zdravotního stavu vytáhnout z těla titanovou 10cm destičku z předloktí pr

Dobrý den,můj syn nyní má 37let si v jeho 28.mi letech po pádu z kola zlámal pravou ruku a byla mu voperována na pravém předloktí asi 10cm dlouhá titanová destička se kterou doposud nemá žádné potíže.Pravá ruka je pohyblivá do polohy zvedutí palce nahoru-další rotace palcem ven již nelze,v denním životě mu to však nedělá moc problémů.Původně mu bylo (inhed po operaci) doporučeno pozdějí titan.dest.vytáhnout,doposud jí však-tedy nyní 10 let stále v ruce má.Slyšela jsem,že je možná i alergie na titan,ale že se stává asi teprve po mnoha-40ti letech a tak se chci zeptat,jaká je pravděpodobnost a jakých komlikací s touto tit.dest. a zda se nyní,po 10 letech má přemýšlet o jejím vytažení a pokud ano,na kterém pracovišti v Česku se tím běžně setkávájí a tedy kde by jste doporučit jí (pokud ano) tak vyoperovat.Syn má také homozygot.trombofilii,měl v 8.2014r. rozsáhlou tromózu LDK,obézní:výška190cm/125kg váha, prozatím stále ještě od 9.2014r.je nepřetržitě na antikoagulant.terapii.(INR udržuje mezi 2,5-3).Nosí elastic.punčochu do výše ingvin stále.Z color-dopler.vyšetř. ze 12.2015r.již jsou údajně všechny tromby v LDK rozpuštěné-přesto stále má antikoagul.th.Mívá lehkou jarní alergií-svědění očí bere na to tehdy několik dnů Aerius 1-2tbl/den.Za odpověď děkuje velmi vděčná matka,bývalá MUDr.tč.v důchodě.a mimo republ.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím přesně o jaký implantát se jedná, ale předpokládám, že jde o dlahu. Zde je při dlouhodobém ponechání možný vznik únavy materiálu a jeho zlomení, případně uvolňování šroubů. Z toho důvodu se kovy odstraňují zhruba po roce od operace ( nemusí to tak být u starých rizikových pacientů ). Váš syn však bude asi patřit do rizikovější skupiny operantů, proto je třeba zvážit poměr přínos/riziko u operace. Toto musí provést lékař provádějící předoperační vyšetření ve spolupráci s operaci indikujícím lékařem ( traumatolog, ortoped ). Konkrétní pracoviště bohužel nemohu doporučit, ideální je samozřejmě docházet tam, kde byl pac. operován, ale např. v Motole se jistě můžete obrátit na kliniku ortopedie a traumatologie, vhodné bude doporučení praktického lékaře, kde bude problém podrobněji popsán.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: