Zda skvrny tzv.plísně na těle,jsou pri dotyku partnera nakažlive i pro něho.

Poukazuji,že již delší dobou jsem náchylný na plísně.Tyto skvrny se mi tvoří převážně na hrudi v podpaží i mezi nohama poblíže penisu.Od kožního lékaře jsem obdržel Micetal gél 100 g který nanším na postižené místa před koupelí 1 x týdně.Při používání je znát,že tyto skvrny na těle se ztrácejí a po určitém čase se zase obnovují. Prosím,protože mi před více lety zemřela žena,která plísněmi netrpěla a nyní jsem si našel hodnou přítelkyni,tak se táži,zda tato shora uvedená nemoc je na dotyk nakažlivá či přenosná na druhého portnera.V návodu Micetalu gelu o tom není žádná zmínka! Děkuji za pochopení a očekávám od Vás seriozní brzké vyjádření. Přeji Vám pěkný den. S pozdravem Jirka.

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná o klasickou plísňovou infekci, ta přenosná je. Ale podle vašeho popisu se asi jedná o pityriasis versicolor, což je kvasinkové onemocnění, vyvolané mikroorganismem Pityrosporum. Tato kvasinka se vyskytuje i na kůži zdravých jedinců, zde se nemnoží tak rychle a nevyvolává příznaky onemocnění. Pouze u disponovaných osob, mezi které patříte ( změna složení kožního mazu), dochází po provokaci (pocení, zapaření) nebo i bez něj k přeměně v agresivní formu, která vyvolává onemocnění. Pokud lokální léčba není dostatečná, doporučuji přeléčení celkové (tablety s obsahem itrakonazolu). Preventivně pak lx týdně můžete celé tělo i vlasy umýt běžně dostupným antimykotickým šamponem z lékárny. Partnerka se od vás nakazit nemůže. Pouze v případě, že bude stejně disponovaná jako vy, se může i u ní onemocnění projevit i bez kontaktu s vámi, jak bylo výše uvedeno.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: