Zdravotní nezávadnost sportovních doplňků stravy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné počítat se zdravotní nezávadností sportovních doplňků stravy, jako jsou gainer (sacharidovoproteinový nápoj), proteinové nápoje a kreatin? Je možno tyto doplňky užívat dlouhodoběji? Jde mi o to, že jsem dlouhou dobu vážil na svou výšku 173 cm pouhých 50 kg, po rozchodu s přítelkyní jsem s tím chtěl začít něco dělat. Studoval jsem danou problematiku a rozhodl jsem se začít cvičit a také změnit svůj jídelníček. Jsem ektomorf, takže dostatečný příjem sacharidů bych z normální stravy jen hodně obtížně pokryl, pokud bych tedy chtěl nabrat na hmostnosti. Začal jsem tedy užívat sacharidové nápoje a kvůli cvičení i doplňky v podobě proteinových nápojů. Pro lepší efekt při cvičení jsem nasadil kreatin. Během 6 měsíců jsem přibral na 67 kg, teď jsem všechny doplňky vysadil a hmotnost během dvou týdnů klesla na 65,5 kg. Chtěl bych dosáhnout a potom stabilně udržovat něco okolo 70 kg. Je možno tedy i nadále užívat zmiňované doplňky? Nerad bych si díky nim způsobil nějaké zdravotní komplikace, např. gynekomastii, obezitu, případně nějaké hormonální problémy apod. Ještě doplním, že hmotnostní příbytek je převážně ve svalovém objemu, samozřejmě, že je tam i nějaký tuk na problémových částech těla. děkuji za info.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Je až s podivem, kolik denně přichází dotazů na potravinové doplňky. Jednoznačně je pravda, že každý doplněk, který není vyloženě určen pro pacienta s nějakou diagonou je chemie a do těla zrovna dvakrát nepatří. Něco jiného je, když má pacient nějakou metabolickou nemoc, kdy doplňky přesného složení užívat musí. Pokud jste zdravý, tak je nejlepší racionální zdravá strava. Určitě výrobci budou tvrdit něco jiného, sportovní lékaři též a běžně praktikující lékař také. Otázky týkající se potravinových doplňků nejsou vhodné pro lékaře, neboť lékař léčí léky, vyšetřuje a stanovuje diagnózu a potravinové doplňky nestuduje. Sportujte, dobře spěte, pravidelně jezte, buďte bez stresu a váhu až tak neřešte, s věkem přiberete.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: