Zduřenina a průjem

Manžela (27) trápí poslední dobou příznaky na hemeroidy (krvavé trhlinky a bolest až do břicha), což se dařilo sedacími koupelemi, vhodnými mastičkami a dietou upravit. Do toho se ale přidaly průjmy, už má skoro 2 týdny dietu, ale jakmile si dá i jen trochu zeleniny, je opět tam, kde byl. Do toho u něj pozoruji poslední měsíce bulku v šourku, připomínající spíš nateklou žílu, nebolí ho to. Navíc má postupný úbytek na váze. Může to spolu nějak souviset? Straší nás tchán (jeho otec), co prodělal rakovinu tlustého střeva... Mám strach, stydí se jít na vyšetření, mně se o tom svěřil po dlouhé době, kdy to úspěšně tajil.

Odpověď odborníka:

Paní Marie. Chápu, že dostat Vašeho manžela k lékaři bude asi problematické, ale popsané potíže by zcela jistě měly být podrobněji vyšetřeny - jak sama víte. Doporučuji tedy, ať se manžel co nejdříve objedná k celkové prohlídce ke svému praktickému lékaři, ten se s ním pak domluví na vhodném postupu a dovyšetření. Nádor tlustého střeva je ve 27 letech sice velmi nepravděpodobný, ale za problémem se může skrývat i řada jiných závažných onemocnění - to je třeba manželovi zdůraznit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: