Železo

Dobrý den, před 9 lety jsem 3 roky pracoval na pracovišti kde byla (jak jsem zjistil až po 3 letech) voda s nadbytkem železa a manganu. Užívali jsme ji na vaření kávy. Teď jsem se náhodně na internetu dočetl, že užívání takové vody může mít zásadní vliv na zdraví. Nijaké problémy nemám a jsem sledován kardiologem pro hypertenzi včetně pravidelných odběrů krve (10 let). Myslíte si, že má význam toto nějak řešit a nechat si udělat nějaké další vyšetření související s případným možným nadbytkem železa v krvi z té doby, který jsem mohl mít? Některé servery za hovoří o tom, že pití vody s nadbytkem železa zase nějak zásadní vliv na zdraví nemají, tedy teď nevím co si mám vybrat. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že od doby, kdy jste vodu s nadbytkem železa pil už uplynulo devět let a vodu jste nepil ve větším množství, nemusíte se nadbytku železa obávat - z organismu bylo již během tak dlouhé doby nejspíše vyloučeno (získaný nadbytek železa se objevuje spíše u různých forem chudokrevnosti a u opakovaných krevních transfuzí a postihuje zejména játra, slinivku a srdce).

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: