Zhodnocení výsledků při preventivní prohlídce

Vážená paní doktorko, ráda bych poprosila o zhodnocení některých hodnot z odběrů krve. Dlouhodobě mám řadu různých obtíží a proto jsem se rozhodla nechat si udělat preventivní prohlídku u praktického lékaře. Bohužel jsem téměř neměla šanci o svých potížích mu povědět, on mi jen sdělil , že podle testů jsem zdravá a z toho, co jsem mu stihla říci, mi on sdělil, že jde o vyčerpání - jsem matkou pečující o postižené dítě. Mé obtíže jsou následující - mám prolaps mitrální i trojcípé chlopně - zatím ve stavu, kdy není nutná léčba, pouze jsem sledována na kardiologii, vysoký TK, kolísavý puls - podle Holtera i 120 tepů/min. i v noci - léčím se Vasocardinem 50mg. Dlouhodobě mě bolí kyčle a jde to až do celých nohou, že mám velké potíže i s chůzí, problémy se zvedáním ze země - sedimentaci v pořádku, na artrózu jsem prý mladá - je mi 36, časté pocení a pocit horka, studené nohy, lehké otékání nohou i rukou, občasné brnění špičky nosu, prstů, někdy i kůže na horní části hlavy, padání vlasů, křeče v lýtkách, brnění nohou při sedu na zemi, občasné průjmy, větší chuť k jídlu, častá žízeň, zvláště večer, nespavost, únava, špatné soustředění, časté a rychlé zapomínání, dušnost - nemožnost dodechnout - jsem alergik - spirometrie apod. v pořádku, i při sebemenší námaze jsem rychle zadýchaná, až mám černo před očima a točí se mi hlava. Na kontrolu ke kardiologovi jdu až v prosinci na alegro po novém roce. Všechny kontrolované hodnoty, krom následujících jsou v pořádku a mě zajímá, zda by se mohlo jednat o potíže se štítnou žlázou vzhledem k rodinné zátěži, též vysoký cholesterol se v rodině objevil. Hodoty, které jsou vyšší - Lekukocyty (WBC) 11,3, Cholesterol 5,4, Triacylglycerol 3,30, TSHS 4,30 - jiné hodnoty v normě. Prosím, dá se z tohoto usoudit, zda by mohl být problém se štítnou žlázou či jiný? Moc děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Souhlasím s Vaším praktikem, že většina obtíží bude spíše ze stresu a psychické/fyzické zátěže. Bolesti v kyčlích a dolních končetinách by mohly souviset s páteří (mohla by pomoct rehabilitace), brnění, které pociťujete, je často důsledkem nedostateku vitaminu D (a vápníku, resp. hořčíku).
Co se týče štítnice - podle této hodnoty TSH je její funkce hraničně snížená, nicméně, pokud je v normě fT4, antiTPO i anti Tg, může jít jen o přechodnou odchylku, taktéž z vyčerpání. Pokud ale máte v rodině více členů s poruchou funkce štítnice, nechala bych si jí vyšetřit endokrinologem. Nedostatečná funkce štítnice může způsobit nevýkonnost, zvýšený cholesterol a pod.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: