Zhoršená hybnost parkinsonika

Dobrý den,prosím Vás,mohla bych se zeptat,maminka se léčí 3.rokem na Parkinsonův syndrom,užívá Madopar 62.5 a na kontroly chodí po půl roce.Teď se mi zdá,že se její stav zhoršil,co se týká hybnosti levé strany těla,stěžuje si na velké bolesti a popisuje ten stav,že se ji zpomalý na té levé straně pohyb,nemá vůbec sílu,je nucena pořád polehávat,není schopna ani uvařit,což před nějakým měsícem nebyl problém,chodila na vycházky a teď musí vzít prášek na bolest zad,který na chvíli pomůže a pak je schopna chvíli chodit,lék se jmenuje malobax,ale ten se nemá brát dlouho,pak má lék mabron retard,myslíte si,že by byl vhodnější k těmto jejím problémům?nebo by spíše bylo nutné už zvýšit dávku Levopody?Přemýšlím nad tím jako laik a myslím si,že paní doktorka maminku měla poslat znovu na nějaké vyšetření,jestli se stav nehorší,když byla před dvěma roky na mag.rezonanci,tak v mozku to nic neukázalo.Ona se nechce objednat dříve na neurologii,až zase po půl roce.K tomu má vyhřezlou ploténku,artrozu,nárůstky na páteři,silnou osteoporozu a další problémy.Mě to ale zajímá z hlediska Parkinsonovi nemoci,jak ji pomoci,aby mohla být zase trochu aktivní.Děkuji moc za Váš čas a nějakou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Parkinson je skutečně hlavně problém dostatečného množství Dopaminu. Určitě je maminka ve sledování neurologa, který by měl celou terapii řídit. Já ze svého pohledu mohu doporučit rehabilitaci a nyní v USA hodně propagují vegetariánskou stravu k ovlivnění Parkinsna.

prim. MUDr. Jarmila Zipserová
prim. MUDr. Jarmila Zipserová

Specializace: Rehabilitace (fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace)
Pracoviště: Neurorehabilitační klinika AXON Praha,
Městská poliklinika Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: