Zhoršení nádoru?

Dobrý den, před 8 lety mě dlouhodobě bolela hlava, zvracela jsem a shodou okolností jsem se tehdy dostala k mé oční lékařce, která zjistila, že mám zvýšený nitrolebeční tlak. Odeslala mě na vyšetření, zjistilo se, že mám tumor mesencefala a do hlavy mi voperovali shunt. Původně chtěli odebrat vzorek nádoru, ale při operaci se k němu nedostali. Dostala jsem samozřejmě nejrůznější omezení, ať už šlo o to, že jsem nesměla dělat kotouly, běhat, tvrdě doskakovat. Jezdím pravidelně na MR, nádor je stále stejný a nemění se, bolesti hlavy občas mívám, ale nejsou nijak hrozné. Když mi na nádor tehdy přišli, trpěla jsem nočními můrami, špatně jsem usínala, nedlouho před operací mi bývalo špatně od žaludku. Musím přiznat, že jsem klidně i běhala, celkem pravidelně cvičím a při cvičení skáču, nikdy mi to po operaci problém nedělalo. V posledním roce jsem měla pár období, kdy jsem se uchýlila ke kouření cigaret, bylo to ale vždy krátkodobé a obvykle jsem vykouřila tak 3 cigarety za den s tím, že jsem kouřila třeba čtyři dny za sebou a pak jsem měsíc nekouřila. Musím také říct, že jsem nějaké cigarety vykouřila už v minulém létě, poslední kontrolu jsem měla v prosinci a nádor zůstal stejný. Letos jsem maturovala a půlku svaťáku mě bolela hlava. Pak se mi bolesti hlavy vracely přibližně po 14 dnech, nebyly vůbec velké, byly minimální a bolela mě hlava převážně za pravým okem, ale trvalo to třeba týden, než to přestalo. Když mi před 8 lety zjistili nádor, měla jsem bolesti na spáncích. Cigarety už vůbec nekouřím přibližně dva měsíce, za okem mě trošku pobolí, když třeba prudce zatřesu hlavou, ale jinak skutečně minimálně. Je pravdou, že mám brigádu v supermarketu v pokladny, hodně mě bolí krční páteř od této brigády a můj životní styl není úplně nejzdravější. Spím stále dobře, rychle usínám, noční můry vůbec nemám a ani nezvracím. Zrak se mi trošku zhoršil, na jednom oku mám půl dioptrie a na druhém jednu, ale u oční jsem byla asi před měsícem, nechala jsem si změřit i oční tlak a vše je to v pořádku. Přesto mám trošku strach, mohlo-li se něco zhoršit třeba diky stresu. Někdy se mi stane, že dostanu třes do nohy, ale bývá to třeba v případě, kdy mám podpatky. Další magnetickou rezonanci mám v prosinci, je nutné nechat se vyšetřit dříve nebo tyto problémy souvisí pouze se stresem a ztuhlou krční páteří? Mockrát díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Haničko, bolesti hlavy jsou častým průvpdcem stresu, sedavého zaměstnání. Takže ano, já se přikláním k názoru, že obtíže plynou spíše ze životního stylu. Ale být Vámi, ještě vše zkonzultuji s Vaším lékařem, který Vás na rezonanci posílá. Za zeptání nic nedáte!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: