Zhoršování zraku

Dobrý den, trpím krátkozrakostí zhruba od 10 let. Tehdy jsem nosila ještě brýle, zrak se mi neustále zhoršoval. Asi od 13-14 let jsem pak začala nosit kontaktní čočky, které nosím doteď. Mám čočky, se kterými můžu spát (nemusím je každý den vytahovat). Pro prevenci si je občas sundám, propláchnu. Mezitím se mé dioptrie vyšplhaly až na 7,5... Je mi 18 let, bylo mi řečeno, že je to způsobeno dědičností a nebo růstem. Když jsem byla menší, můj doktor mi dioptrie pořád přidával, když se na to podívám zpětně, napadlo mě, jestli to nemůže být jedna z příčin tolika dioptrií. Někde jsem četla, že v ranném věku by se mělo začínat pomalu a trochu počkat, jestli se zrak ustálí. Teď jsem ve fází, kdy mi jsou přidány dioptrie, asi týden vidím dobře a potom se zrak opět zhorší. Zhorší se zase do nějáké meze a už se nezhoršuje. Pak je mi přidáno po půl roce - roce a opakuje se to samé. Jakoby můj mozek už sám podvědomě nějákým způsobem ovlivňoval ten stav zraku, na který je už zvyklý. Ráda bych šla na operaci, jenomže v 18 letech ten zrak nemám ještě dostatečně ustálený a bylo by riziko, že i po operaci nebo laseru se mi to zhorší. Mám strach, že přijdu o zrak uplně. Bez čoček nevidíím skoro nic, jenom rozmazané šmouhy. Předem děkuji za snahu, čas a odpověď. s pozdravem J.M

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jarmilo, je přirozené ,že Vám v období puberty a růstu dioptrie narůstaly. Je to přirozený proces a vaše vada z popisu není ještě ani teď ustálená. O stabilitě vady hovoříme, pokud nedochází ke zhoršení o více než o půl dioptrie za rok. Většina lidí má vadu ustálenou cca ve 24-25 letech. Určitě příčinou nárůstů dioptrií není zvyšování dioptrií v brýlích. Naše klinika provádí laserové operace od 18 let, ale vždy upozorňujeme u mladších pacientů, že vzhledem k věku může za několik let dojít ke zhoršení. Ale zhoršení neznamená návrat k původní vadě. Určitě je rozdíl mít -7,5 a mít -1,0 dioptrií. S přáním hezkého dne

MUDr. Ivana Macejová
MUDr. Ivana Macejová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Centrum laserové chirurgie oka OFTUM

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x