Zhoršující se krátkozrakost

Moje 13-letá dcera má stále se zhoršující krátkozrakost tempem cca -1D ročně. Od svých 9 let je nyní na -4.75 (L) a -5.25 (R). Mám obavu, jak se to dále bude vyvíjet. Proto bych se Vás chtěla zeptat, zda by nebylo na místě nějaké vyšetření, resp. zda je možnost nějakého zákroku, aby se ten stav dále nezhoršoval. Na které pracoviště se máme eventuálně obrátit? Jsme z Prahy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji sledovat změnu délky oka. Měření je bezkontaktní za pomocí laseru, kdy jediné, co se od pacienta vyžaduje, je sledovat světelný bod po dobu cca 30 vteřin (příkladem takového přístroje je IOL Master). Vyšetření se opakuje po půl roce a po roce. Dle změny délky oka pak je možné zvažovat provedení skleroplastiky. Jedná se o zákrok, kdy se pomocí speciálních plátů zpevní stěny oka, které se tak stanou odolnější vůči prodlužování oka, a tím i růstu krátkozrakosti. V Praze je mnoho pracovišť, kde toto sledování lze provést...jakákoli refrakční klinika a jakákoli nemocnice má takové zařízení k dispozici. Operační řešení již musí doporučit ono pracoviště, které Vás ji bude sledovat. Zákrok rozhodně provádí fakultní nemocnice.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: