Zhoršující se zrak

Dobrý den, mám zákalky ve sklivci (ty plovoucí), měl bych nosit brýle na dálku, ale nenosím, dále mám ty stříbrné mušky před očima(rychle se pohybující, při pohledu na světlé místo), trochu zrnění, jiskry... Ale už nějaký ten den, přibližně týden pozoruji výrazné zhoršení. Ty stříbrné mušky už vidím i na monitoru na světlém místě, například teď je všude vidím když píšu tento dotaz, je jich víc, a hodně mě to štve a nejde si na to zvyknout.. Zdá se mi, že už je vidím i na tmavších místech. Zrnění také pociťuji že se zhoršilo, a skoro pořád nyní vidím ty "jiskry" (jak když se podíváte do světla, a pak jinam, tak vám na chvilku zůstane ten obraz).. Oči mám nyní pořád unavené, zarudlé, žilnaté, i když se pořádně vyspím, klidně i 12 hodin, pořád je to stejné. Také cítím světloplachost, hlavně při přechodu z venku dovnitř. Oči si na to nemohou zvyknout, slzí, vidím "šedě" ovšem to pak pomine.. Od té doby co pozoruji tyto změny mě také hodně bolela pravá půlka hlavy a za pravým okem.. Při chůzi, strašná pichlavá bolest, že jsem ani nemohl dojít na nádraží do školy. Měl jsem to zatím cca 3x za tu dobu co vidím změny. Žádné léky neberu, ale na oči jsem si nyní koupil Ocutein Brilliant Lutein 25mg, lidé si ho chválí. Nevíte co to může být? Také mám docela slabou imunitu, každý rok v době prosince/ledna dostanu nějakou tu chřipku, tento rok nebyla vyjímka. Možná je to blbost, ale i pravidelně cvičím v posilovně, a nyní už jsem tam nebyl skoro 2 týdny, kvůli natrženému svalu.. Špatné období. Nemůže to nějak souviset? Mám i nízkou formu skoliozi. Jsem objednaný k očnímu, ale hodně se bojím o svůj zrak. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Obavy o zrak jsou sice na místě, ale ne, že váš stav je nebezpečný - oči si péči zaslouží. Změny ve sklivci neovlivníte nošením/nenošením brýlí...To, co popisujete, krom zrakových vjemů,je spíše známka, že se netvoří dostatečné množství ochranného slzného filmu - tvoří ho přídatné slzné žlázy. Kromě Ocuteinu si pořiďte ještě i Hylo Fresh, kapky, či Hylo Protect kapky - proti únavě a zarudnutí očí, proti pálení a proti světloplachosti. Určitě vám hodně řekne i lékař oční, k němuž jste objednán.

MUDr. Libor Němec
MUDr. Libor Němec

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční ambulance a Iridologická poradna, Vyškov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: