Zhubla jsem

Dobrý den. V únoru letošního roku mi lékař vyměnil Betalok za Isoptin (Betalok se hádal s Foradilem). Užívám ještě Miflonid 400, Foradil a Ventolin. Důvodem byla velká dušnost, která se poprvé projevila loni v létě při vedrech a stupňovala se. Od nasazení Isoptinu jsem měla do večera několik záchvatů dušnosti, srdce si dělalo co chtělo a tenhle lék mne naprosto uzemnil tak, že jsem se nemohla bez cizí pomoci vůbec hýbat. V IKEMU mi následně tenhle ISOPTIN nahradili Procoralanem, který snáším velmi dobře a nehádá se s ostatními léky. V době mezi nasazením ISOPTINU a jeho vysazením a nasazením Procoralanu, jsem zhubla o cca 10kg. což při mé výšce 178cm a váze 45kg je dost zatěžující. Laboratorní výsledky krve (až na cholesterol = mírně zvýšený) jsou dobré, štítná žláza je také v normě. Nemohla byste mi doporučit nějaký přípravek, jako je třeba syrovátka, abych nabrala ztracená kila? Je pravdou, že už od narození jsem nikdy neměla problém s nadváhou, spíše jsem měla podváhu, ale to, co jsem teď je hrůza. Cítím se hrozně slabá, vyčerpaná, unavená, otékají mi nohy a dělá mi to potíže při chůzi a i když se v jídle neomezuji, tak váha nahoru nejde a nevím co s tím. Každý ví, jak zhubnout, ale když se zeptám jak přibrat, tak se vždy dozvím, že to se neřeší. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Milá Zlatuše, nechtěný úbytek váhy jistě není normální a nesouhlasím s tím, že se neřeší (byť je někdy obtížné nabrat ztracená kila zpět). Najděte si šikovného internistu nebo gastroenterologa a nechte se důkladně vyšetřit. Jestliže otékáte, máte pravděpodobně nedostatek bílkovin v těle. Je potřeba najít příčinu hubnutí a léčit podle této příčiny.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: