Žilní nedostatečnost

Dobrý den, je mi 25 let a nedávno mi lékaři na angiologické ambulanci diagn. poruchu žilního systému druhého stupně a snížený výkon sval. žilní pumpy. Nechala jsem se odborně vyšetřit po té, co se mi objevili modré žilky na bércích. Nebyla jsem dosud těhotná, ani jsem nebrala hormonální ant., takže je to pravděpodobně dědičnou dispozicí, po prarodičích. Rodiče s žíl. onemocněním problémy nemají. Nosím kopresivní punčochy, beru pravidelně Detralex. Problém mám se sportem. Všude ( v odborných příručkách o žilním onemocnění, na internetu atd.) jsou doporučovány sporty jako jízda na kole, plavání, chůze a naopak posilování v fitnessu a skákání přes švihadlo nedoporučují, je tomu opravdu tak? Musím se vzdát mojí oblíbené posilovny a nebo tance (moderního stylu hip hop atd.), lyžování nebo jízdě na koni vzdát? zhoršuje to můj stav onemocnění žil? nebo mohu udělat nějaký kompromis, že budu posilovat spíše horní část těla? Nebo že budu cvičit pouze s váhou vlastního těla (kliky, zkracovačky apod.?) Myslela jsem, že pohyb stav mých žil zlepšuje, ale netušila jsem, že budu muset zvážit, který pohyb je vhodný a který ne. Mohla by jste mi prosím poradit, děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vhodný je každý pohyb, který posiluje svaly bez tíhové zátěže mající negativní dopad na žíly.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x