Žilová trombóza - možné opakovanie? - inr v poriadku

Chcel by som sa Vás opýtať, či je možné dostať opakovanú žilovú trombózu, keď pravidelne užívam warfarín + sa držím vitamín K diéty a INR mám v norme? (medzi 2-3). Nosím kompresné bandáže počas dňa, na noc skladám dolu. Pred pol rokom som prekonal masívnu pľúcnu embóliu, ktorá vznikla pravdepodobne pri dlhšom pobyte na lôžku po zlomeninách (pánva, stavce). Je možné, že počas cvičenia som si troška natiahol pravé lýtko a 2 dni už pociťujem v ňom akoby svalovicu. Dá sa s tým normálne chodiť, ale keď vystriem nohu a potiahnem chodidlo ku kolenu, tak počas tohto manévru je túto "svalovicu" cítiť. Je to znesiteľné, pri chôdzi to cítiť nie je. Lýtko nie je opuchnuté (rovnaký obvod ako obvykle). Nechcem mať druhý krát embóliu, mám si robiť starosti a ísť na vyšetrenie? Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Zdravím, při hodnotách INR 2,5 - 3,5 a při preventivních opatřeních proti retromboze u Vás tento problém nehrozí, ani v případě, že byste měl například dědičnou trombofilii, což je hematologicá choroba, která by se dala zjistit odebráním krve na genetické vyšetření. Pokud toto vyšetření nebylo nebylo provedeno, měl byste se o to eventuelně zajímat. S pozdravem MUDr.Zdenek Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: