Zjištění eb viru

Dobrý den, po asi 3 týdny trvající angíně (měla jsem zvětšeny obě krční mandle a uzliny na krku) my byly udělány krevní testy a byla objevena přítomnost protilátek na eb virus. Ráda bych se zeptala, jestli to znamená, že jsem prodělala infekční mononukleózu, i když jsem měla jaterní testy v pořádku a i na pohmat nebyly játra, ani slezina zvětšené. Také bych se ráda zeptala, jestli musím držet nějakou dietu, i když mi to nebylo lékařkou doporučeno, a jestli to pro mne znamená také nějaké omezení v konzumaci alkoholu. A hrozí nějaké riziko, že by se ode mne nyní nebo v budoucnosti mohl tímto virem někdo nakazit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, protilátek proti EB viru se testuje více typů - ze souboru testů lze pak poznat, zda výsledky ukazují na nedávno proběhlé onemocnění, nebo zda máte protilátky již dlouhodobě - podle toho Vám lékařka měla říci, zda za Vaším onemocněním EB virus spíše byl nebo ne, příčin podobného problému může být více ("dlouhodobé" protilátky proti EBV má většina dospělých lidí, nákaza proběhne obvykle bezpříznakově). Ve Vašem věku není ale akutní infekce EB virem (tedy mononukleóza) jako příčina delší angíny se zvětšením uzlin výjimečná, nemusí se projevit ničím jiným, postižení jater není automatické. Pokud o mononukleózu šlo, žádnou zvláštní dietu stejně držet nemusíte, vynechání alkoholu na min. 2-3 další týdny je ovšem na místě - hlavní rozdíl mononukleózy oproti jiné infekci spočívá v tom, že organismus se s ní vzhledem k povaze imunitní reakce na EB virus déle vypořádává a je potřeba dodržet déle klidovější režim a dát sebeúzdravným silám těla šanci - k čemuž konzumace alkoholu samozřejmě nepřispívá... Ohledně nakažlivosti - virus je v těle po prvotní nákaze dlouhodobě přítomen a člověk se tedy stává zdrojem nákazy. Virus je přítomen např. ve slinách, běžným způsobem přenosu se tedy líbání. Nákaza ale není pro jinak zdravého člověka nebezpečná a jak už uvedeno výše, obvykle proběhne bez příznaků nebo jen lehce (pod příznaky "běžné virózy"). Nepřestavujete tedy rozhodně nějaké infekční ohrožení pro ostatní osoby.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: