Zkrácení čípku

Dobrý den, jsem v 25tt. Od 17tt po amniocentéze mi začalo tvrdnout břicho. Dr. mi změřil čípek a byl 4cm, a předepsal 4x2 Magnelactici. Od té doby břicho stále tuhne a při dalších kontrolách byl čípek 35mm a 38mm. Až při poslední po 2 týdnech od poslední kontroly v 24+7tt sdělil, že je čípek mírně přikrácený a naměřil 27mm. Už při 1.těhu před 9lety mi tvrdlo břicho asi od 26tt, a to mě dr hned po kontrole odeslal do porodnice,kam jsem chodila na kontroly každý týden. Porodila jsem nakonec 38+1tt. Nyní mě dr objednal na kontrolu až za 3týdny. Není to pozdě? Co když dojde k dalšímu zkrácení čípku znovu...nebude pak pozdě do nemocnice? I když vím,že spodní hranice je 25mm, jak velká je asi možnost, že bych porodila předčasně? A do jakého týdne bychom potřebovali nejméně s miminkem vydržet pohromadě? Chodím i tak do práce ale snažím se více polehávat nebo posedávat. Měla bych zůstat doma úplně - bohužel víc se pak kontroluji a stresuji z každého píchnutí...Děkuji za zpětnou info

Odpověď odborníka:

dobrý den, otázek mnoho...vemem to od začátku... UZ měření čípku- resp délka cervikálního kanálu a tvar vnitřní branky dělohy - tak to se před 10 lety až tak standardně nedělalo... kritickou hodnotu délky ve 24-25 tý popisují různí autoři různě, dočetl jsem se i 20mm..čili váš aktuální nález bych nejspíše hodnotil jako přiměřený ( nevyšetřoval jsem vás) a na kontrolu bych vás pozval v intervalu 3-4 tý, s tím, že když se něco bude dít jinak než dosud tak přijdete dříve. Máte hořčík, který pomáhá relaxovat svaly , tedy i dělohu. to že vnímáte dělohu napjatou je také vcelku normální- jste v období kdy objem všeho v děloze roste nejrychleji v celém období gravidity. Těhotenství není nemoc, a pracovat je normální:-), tedy pokud si můžete v práci ulevit kdykoli je třeba..těžká práce ( břemena, cestování, stress..) mačkání břicha u počítače v sedě....no neschopenka je na Vás a vašem gynekologovi... normální délka těhotenství je 37-41 t, čili minule jste porodila v obvyklé době porodu..počet kontrol na tom nic nezměnil. platí pravidlo, že těhotná byste měla vydržet co nejdéle, jedině tak je šance že miminko nbude potřebovat zvýšenou neonatologickou péči . po týdnu 35 jsou zralé i plíce minimka, a problémy už většinou nejsou.... tedy klid, pohodu, no stress, už to máte za pár:-)

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: