Zlatý stafilokok

Dobrý den. Asi před čtrnácti dny jsem začal pociťovat nějaké těleso v krku. Pocit tělesa mizel a zase se objevoval. Po návštěvě obvodního lékaře mi byl z vítěru krku zjištěn zlatý stafilokok. Pan doktor mi doporučil antibiotika, ale protože nejsem stále doma, nevyzvednul jsem si je. Pocit knedlíku v krku zmizel... Po těchto čtrnácti dnech se mi zvětšili uzliny na krku a cítil jsem tlak na spánku, píchání do uší, menší bolest hlavy a motání hlavy. Večer jsem již nateklé uzliny neměl na krku ale na pantech úst. Po návštěvě Pana doktora po velice rychlém vyšetření mi bylo řečeno, že jsou to jansné příznaky tohoto viru. Chci se zeptat zda li je přemnožení tohoto viru vyvolat takovéto příznaky. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stafylokok je bakterie, takže pokud se mluvilo o "nějakém viru", je to něco jiného. Pokud Váš lékař myslel toho stafylokoka, tak ano, příznaky mohou odpovídat, stejně tak jakákoli virová infekce se může takto projevovat. Stafylokoka je vhodné přeléčit antibiotiky, pokud tam bude stále a budete mít potíže, tak je možné obrátit se na ORL a nechat si udělat komplexní vyšetření, případně zkusit "autovakcínu". Pocit knedlíku v krku může mít ale i jiné příčiny, například reflux (vracení obsahu žaludku do jícnu a krku)...

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: