Zlatý stafilokok

Dobry den. Jiz cca dva roky bojuji se zlatym stafylokokem v nose. Nos mi zapacha, tvori se mi tam otevrene ranky, ktere se i nekolik tydnu nehoji, obcas mi z nosu vyteka hnis (ktery opravdu velmi zapacha) a na sliznici se mi usazuje nevim zda je to hnis, nejake krusty nebo "holuby", ktere temer nejdou dostat pryc. Pri mechanickem cisteni vznika rana, ktera krvaci. Vzdy je obdobi, kdy je to horsi, mam i zvetsene uzliny (drive jsem je mela zvetsene porad, cca rok), tvori se mi koutky, jsem vice unavena. Ono celkove mi neni dobre, myslim, ze se to projevuje tak nejak celkove - jiz zminena unava, zmenila se mi plet a zacalo se tvorit akne, delaji se mi strie ma bocich, na stehne a nejvice na lytkach (pribrala jsem asi 5 kg za 1 rok, ted vazim 70 kg, moje rekneme vaha kdy jsem se sebou spokojena je 60 kg), take mi huci/sumi/piska v usich... No je toho hodne. Take bych malem zapomnela zminit... Pod kuzi na nose se mi udelaly takove utvary, ktere tam driv nebyly. Neboli, jiz se nezvetsuji, na dotek nejsou teple, cervene... Nic. Jen to tam proste je. Jestli z toho neco vyteka nevim, mozna to souvisi jiz se zminenim hnisem. Jsem prelecena vakcinou - vubec zadne zlepseni, antibiotiky - zlepseni nastalo jen trochu a ted jsem mela zanet "mocaku" a sodtala jsem antibiotika, ktera me asi na 14 dni zbavila vsech priznaku (zapach, hnis, "holuby", otevrene ranky) ale v techto dnech se to opet zhorsuje (jiz mam zase ranu v nose, nos zapacha, apod.) Imunologii mam v poradku a nevim, co dal. Lychorerisnice nezabira... Co mam delat? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Zuzano. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Rada pro Vaše svízelné potíže je těžká, ale z Vašeho textu vyplývá, že jste v péči imunologa, postup by tedy měl být koordinován tam, ve spolupráci s Vaším praktickým lékařem. Popis stavu ukazuje přece jen na nějakou imunologickou dysfunkci, proto je na místě revidovat, jaká vyšetření v tomto ohledu zatím proběhla a s jakým výsledkem, zda nebylo něco podstatného přehlédnuto nebo opomenuto. Zkoušela jste již místní antibiotika do nosu (třeba Bactroban mast?). Měla jste někdy celkovou ATB léčbu pro tyto potíže? - pokud ne, bylo by vhodné to zkusit atd. Na postupu se každopádně domlouvejte s tím lékařem, u kterého jste v tomto ohledu v péči a který má k dispozici veškeré informace o dosavadním postupu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x