Zlatý stafylokok

Dobrý den, mám doma 5ti měsíční miminko a už přes měsíc se nám stále střídají slabá rýma a zakuckávání, na obličeji neustále nějaké pupínky. Dcera si velmi často "šudlí" obličej (nos a očička). Navíc jsem se až teď dozvěděla, že tchán je pravděpodobně přenašeč zlatého stafylokoka (jeho manželka trpěla celý život na mykózy, které byly prý zapříčiněny právě proto. Můj manžel měl jako dítě opakovaně revmatickou horečku a zlatého stafylokoka též - problém se stafylokokem odezněl v momentě kdy se jeho otec odstěhoval). Ten však akutní problémy nemá. Hrozí mé dceři z jeho strany nějaká zdravotní rizika? Mám trvat na vyšetření? S dcerou se chce vídat často a často ji pusinkuje, což teď ne moc ráda vidím. Doporučila by jste nějaká opatření? Nerada bych byla příliš úzkostlivá, ale zdraví mé dcery je pro mě na prvním místě. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

V prvé řadě je nutné kultivační vyšetření u tchána, zda je opravdu přenašečem zlatého stafylokoka (výtěr nos, ústa, stěry z kůže). Nicméně u řady lidí je zlatý stafylokok součástí normální flóry a pozitivita kultivačního vyšetření není indikací k antibiotické léčbě. Žádné opatření tedy nejsou v tuto chvíli třeba. Pokud by měla vaše dcera po kontaktu s tchánem obtíže, doporučuji také kultivační vyšetření k prokázání původce onemocnění.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
stafylokok | Od: Denisa | 23.6.2016 15:45
Dobry den, synovi 2,5 roku našli v nose
zlatého stafylokoka,do nosu kapeme
pamykoid. Chtěla bych se zeptat,zda se
může koupat v bazenu,když jsou teď
taková vedra.Děkuji
reagovat
re:stafylokok | Od: uLékaře | 23.6.2016 16:34
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: