Zlatý stafylokok

Dobrý den,od narození syna se mi v šestineděli udělal obrovský vřed s ložiskem,muselo to být řešeno chirurgicky-nález zlatý stafylokok..Zalíbilo se mu u mě a skoro co měsíc jsem měla vřed,který musel být řešen chirurgicky+atb. Už jsem podstoupila i léčbu autovakcinou,"klid" jsem měla cca 8měsíců a zlaťák se opět objevil...Během těchto tří let se objevil zlaťák i u partnera a i u syna hnisavymi vředy. Byla bych Vám vděčná za jakoukoliv radu,jak s tím bojovat..Předem Vám moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Vyřešit problém opakovaných infekcí zlatého styfylokoka je někdy obtížný. Zásadní otázkou je, kde je zdroj této infekce ve vašem případě. Pokud trpí infekcí všichni členové rodiny, je vhodné přeléčit antibioticky všechny členy rodiny najednou a dostatečně dlouhou dobu, aby byl vyloučen zdroj infekce v rodině. Je třeba se zaměřit také na domácí mazlíčky (např. pes nebo kočka), kteří mohou být zdrojem stafylokokové infekce. Důležitá je také správná volba antibiotika tak, aby byl stafylokok na něj dobře citlivý a antibiotikum působilo i v cílové lokalizaci (nevím, kde se infekce konkrétně projevuje). Citlivost na antibiotika se vyšetří při mikrobiologickém vyšetření, kdy lze také vyšetřit tzv. MIC, která ovlivňuje dávku antibiotika. Lze zkusit podat autovakcínu opakovaně (není mi jasné z dotazu, zda během podávání autovakcíny došlo k výskytu stafylokoka či nikoliv), zkusit lze také tzv. imunomodulátory, např. Olimunovac.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: