Zlatý stafylokok

Dobrý den, čato se léčím s angínami a záněty horních cest dýchacích. Před měsícem mi po výtěrech byl diagnostikován v nose zlatý stafylokok. První antibiotika nezabrala, teď mám užívat Cotrimoxazol Al forte. Jsou to pro mě čtvrtá antibiotika během 2 měsíců. Je nějaká jiná varianta, jak se zbavit zlatého stafylokoka v nose? Případně je možné že se rozšíří dál po těle? A co můžu dělat pro to, aby se tak nakonec nestalo? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím zad-kli máte i nějaké klinické příznaky /hnisavou rýmu../, nebo zda-li jde pouze o pozitivní kultivační nález v nose. Stafylococus může být v nose přítomen,ale pokud nědělá nějaké obítže tak bych ho opkaověn nepřeléčovala. Další možnost je výroba autovakcíny přímo z Vašeho výtěru, ale to by mělo být až po předchozím imunologickém vyšetření. Existují na trhu i léky nazývané bakter. lysáty, které také zvyšují slizniční odolnost proti bakteriím. Zkuste zatím pravidelně vyplachovat i několikrát denně nos Vincentkou, zlepší se tím hygiena nosní sliznice.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: