Zlatý stafylokok

Dobrý den, pracuji jako pečovatelka v DD. U jedné z našich klientek byl zjištěn zlatý stafylokok v nose. Na základě toto, jsem si nechala udělat stěry z nosu, krku a odebrat krev. V krku mi byl tento kok zjištěn. Můžete mi, prosím, odpovědět zda jsem pro své okolí nějakým způsobem nebezpečná? Má lékařka mi řekla, že přítomnost ZS je XX (na dva křížky)- co to znamená? Jak se dá zjistit zda jsem nositel či přenašeč? Mohu vůbec pracovat s tímto onemocněním mezi starými lidmi?(Lékařka mi řekla, že nemocenská není zapotřebí). Byla mi nasazena ATB Cotrimoxazol AL forte (20tablet), jsou vhodná a dostačující na zničení ZS? Mimo jiné, mám dva syny (11let a 15let), je třeba nechat udělat odběry i jim, či nahlásit jejich lékaři, že byl u mě zjištěn ZS? Já ani synové nemáme žádné vážnější onemocnění, nebýváme nějak zvlášť často nemocní (běžné nachlazení), ATB máme tak jednou za 3 - 4roky, akorát mladší syn i já trpíme atopickým ekzémem. Velice se omlouvám za spoustu otázek, ale tento výskyt ZS vyvolal na pracovišti u některých spolupracovnic paniku a také já bych ráda znala na své otázky odpověď. Předem Vám děkuji za odpověďi na mé otázky a přeji příjemný den. Knapová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ještě doplňuji odpověď , pracovat určitě můžete, také postup paní doktorky je správny, Cotrimoxazol jsou správně volená antibiotika. Ale znovu uvádím, že stafylokokus aureus je součástí fyziologické mikroflory na sliznicíh a kůži, takže trvalé bezpříznakové nosičství bývá pozitivní až u 20-40% lidí a není třeba je léčit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: