Zlatý stafylokok

Zdravim, už od března mám neskutečné problémy se zlatým stafylokokem. Léčila mě už spousta doktorek, ale žádná si nedovede vysvětlit moje potíže s ním. Mám ho na kůži, ve formě strašně vypadajících ekzémů, které se postupem času šíří na skoro celé moje tělo. Mimo jiné jsem od malička silná alergička a atopička. Mám s tím strašné problémy. Nesmím na bazény a na slunce. Ve všech testech krve je vše v normě a negativní. Na kůži ho mám, ae v těle ne, to je ten největší paradox. Stěry pozitivní, testy a rozbory negativní. Byla bych ráda za každou radu, pomoc, doporučení. Antibiotika mi už vůbec nezabírají, měla jsem už troje a jedny v kombinaci s Wobenzymem. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Zlatý stafylokok může být součástí normální kožní mikroflory a není třeba jej hubit. Ale pokud se dostane do ložisek ekzému, může vést ke zhoršení ekzému. Stafylokok se neuplatňuje jako zdroj infekce, ale jako tzv. superantigen, který vyvolává imunologické pochody v kůži a tím zhoršuje alergický zánět. Pokud ve stěrech opakovaně nález byl, pak doporučuji léčbu autovakcínou. Jinak doporučuji léčit atopický ekzém moderními topickými imunomodulátory, ne kortikoidy.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: