Zlaty stafylokok

Vážená paní doktorko, již od malička jsem atopička. Dnes mi paní doktorka v kožní ambulanci pohledem na ložisko ekzemu diagnostikovala zlatého stafylokoka a předepsala antibiotika Cotrimoxazol AL forte. Ráda bych se zeptala, zda je vhodné jít po skončení léčby na nějaké odběry, zda byl stafylokok zničen. Pracuji jako učitelka na 1. stupni a dost často jsou v mé třídě děti opakovaně nemocné. Stejně tak i synovec. Nemohu být přenašečkou tohoto koka? Jak postupovat, aby byl stafylokok v těle zničen? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

V ložiscích atopického ekzému dojde často k přemnožení stafylokoků a ty se pak podílejí na zhoršování ekzémového zánětu. Stafylokok se vyskytuje i na kůže zdravého člověka a je nebezpečný jen pro osoby oslabené. U ekzematiků někdy stačí použití lokálního antibiotika na kožní projevy. Celkově podávaná antibiotika většinou nemají velký účinek a výskyt stafylokoků bývá i přes léčbu opakovaný. Nejúčinnější je provedení stěrů a vyrobení autovakcíny.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: