Zlatý stafylokok dítě 3 roky

Prosím o odpověď :3letému vnukovi byl před rokem zjištěn výtěrem z krku zlatý stafylokok,ale jeho lékařka tvrdí, že se dnes již nepřeléčuje ......... Dost často je zahleněný,bez příčin (nemá rýmu ani kašel) se objevují 1-2denní vysoké teploty +někdy i zvracení. Jeho matce (mé dceři) způsobil zlatý staf.v jejích 11letech oboustranný zápa plic:stále se nevědělo,proč je dcerka unavená a má zvýšené teploty jen na 37,2.Až po 3 měsících mých neustálých intervencí, byla přijata do nemocnice s podezřením na TBC!Tam byl teprve zjištěn zápal plic a jeho příčina -zlatý staf. ! Opravdu je tento stafylokok u dětí dnes již nepřeléčován ????????? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je ve výtěru z krku nebo nosu prokázán zlatý stafylokok, je většinou výsledek považován za kontaminaci z kůže, a není tím pádem nutno přeléčovat. Záleží však také na tom, jak masivně byl stafylokok ve výtěru zastoupen - pokud masivně, asi bych přeléčila. Vhodné by bylo také celkové vyšetření a hledání zdroje infekce nebo opakovaných teplot.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: