Zlatý stafylokok v nose

Dobrý den, mám 8 týdenní miminko, od 2. týdne má rýmu, teprve teď ji doktor udělal výtěr z nosu a zjistil zlatého stafylokoka. Předepsal PAMYKON. Četla jsem,že tohodle "koka" má v sobě hodně lidí aniž by se projevovaly nějaké příznaky. Chtěla bych poprosit,zda byste mi o tomhle onemocnění mohla něco napsat, zda je závažné u tak malého miminka. Také zda je vhodné udělat stěry i ostatním členům rodiny. A myslíte,že s tím může souviset i větší spavost a jakoby unavenost miminka a nechuť k jídlu? (poslední dny stále spí a jí o hodně méně než jindy), teplotu nemá. Pomáha dobře Pamykon k uzdravení, nebo bývá většinou nutné nasadit ještě i jiná antibiotika? Velmi Vám děkuji za odpověď Vendula

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě chronické rýmy se samozřejmě výtěr z nosu dělá, nicméně pokud je dítě bez obtíží, pak k takovému vyšetření obvykle nepřistupujeme. Pamycon je léčba jistě vhodná, jedná se o antibiotické kapky, které by měly na Staphylokoka dobře zabrat. Výtěry u zbytku rodiny nepovažuji za přínosné. Správně jste se dočetla, že někteří lidé mohou být nosiči tohota patogena, pokud však nemají žádné příznaky, nijak se léčit nemusí. Co se týče nechutenství a únavy, za tím dlouhodobá rýma může stát, Vydržte proto v léčbě Pamyconem a pokud by i tak příznaky přetrvávaly, obraťte se opět na svého pediatra.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: