Zlatý stafylokok v nose a očkování

Dobrý den, mám malé miminko, před 3 měsíci se mi dělala bolavá ložiska v nose, na ORL byl výtěrem zjištěn zlatý stafylokok. Stále kojím a v anamnéze mám clostridiový zánět střev po antibiotikách, proto nenasazena celková antibiotika, ale kapičky Pamycon a problém se zlepšil. Nyní se to ale po běžné rýmě vrátilo, opět bolavé stroupky v nose a trvalá mírná rýma. Nevím, jaká jestli by byla vhodná nějaká jiná léčba, nebo opět dávat Pamycon. Mám doma 5 měsíční miminko, nyní má jít na první očkování. Jak moc je pro něj můj zlatý stafylokok nebezpečný, až jeho tělo bude bojovat s očkováním? Nemůže u něj propuknout nějaká těžká stafylokoková infekce? Mohu ho nechat bez obav naočkovat? Starám se o něj, kojím, jsme ve stálém kontaktu, tak přenosu asi nezabráním, proto mám o něj strach. Děkuji za vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zopakovala bych výtěr v nose, v krku, pokud bude opět pozitivní stafylokok, tak bych zopakovala lokální léčbu buď Pamyconem nebo Framykoinem. Pokud se infekce bude vracet, doporučovala bych imunologické vyšetření, dle výsledků pa ev. nasadit imunomodulační léčbu. Dále bych doporučovala pravidelné užívání probiotik. Očkování by se mělo provádět, pokud je dítě zcela zdravé, před očkováním je stav dítěte zkontrolován, nelze předem odhadnout, jak na očkování bude reagovat. Samozřejmě pokud by probíhala nějaká infekce, tak by bylo vhodné očkování odložit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
zabira jedine Bactroban | Od: rumahsakit | 9.3.2015 23:14
Dobry den, na furunkle MRSA v nose zabira
jedine antibioticka Bactroban mast.Neukoncujte
lecbu po odezneni priznaku, ale mazte si
postizena mista uvnitr vchodu do nosu ( nosni
dirky zevnitr) pravidelne jeste mnoho dni, aspon
2 tydny, jinak se ho zbavite pouze docasne a on
se po case vrati.
Za kazdou cenu zabrante rozsireni stafylokoka z
nosu kamkoliv jinam na telo: to se snadne
snadno, jestli se poskrabete prstem v nose, a
pak se poskrabete kdekoliv jinde na tele,
zejmena hyzde, rozkrok, stehna, podpazi /v
noci, nevedomky se toho bohuzel nevyvarujete/.
Pokud se stourate v nose, nebo po smrkani si
radeji omyjte ruce antibakt. mydlem - napr
Protex. Mydlo ale neuzivejte presprilis a uz
vubec ne na zbytek tela, znicila byste si zcela
obranyschopnost kuze. Nepouzivejte latkove
kapesniky, ktere se pote potuluji v posteli.
Pouze jednorazove papirove kapesniky odhazujte
do plast.sacku,opet po manipulaci omyt ruce
PROTEXem.Zcela prestante pit kavu, mam pocit,
ze po kave se furunkle delaji mnohem horsi a
casteji. Vyhybejte se zcela zakourenym
mistnostem. Nepijte alkohol, telo se vzdy velmi
oslabi. Vsechny lekarske knihy rikaji: MRSA v
nose, pokud dela potize (tedy zminene
furunkly), je treba zcela eradikovat, tedy zcela
vymytit. Drzim palce. Jsem pacient, ne lekar,
proto zkonzultujte s lekarkou, obvodni nebo
alergo.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: