Zlatý stafylokok v nose a očkování miminka

Mám 5 měsíčního chlapečka, který má cca 3 měsíce zadní rýmu. Občas je to lepší, občas je hodně zahleněný. Stříkám mu do nosu mořskou vodu a dávám Aerius sirup. Min. týden mu paní doktorka dělala stěry z krku a vyšel mu zlatý stafylokok (sestřička říkala, že "místní" - nevím, co to znamená), a že se přeléčovat nemusí, že ho má spousta lidí. Máme jít příští týden na první očkování - je tento nález důvod k odložení? Děkuji

Odpověď odborníka:

Zlatý stafylokok může způsobovat různá onemocnění ("anginy", zánětlivá onemocnění kůže apod.), ale současně je řada osob nositelem této bakterie, aniž by jim způsobovala jakékoliv potíže či onemocnění (v tomto případě pouhý nález stafylokoka není důvodem k přeléčení).
Očkování by se mělo provádět, pokud je dítě zcela zdravé, před očkováním je stav dítěte zkontrolován, nelze předem odhadnout, jak na očkování bude reagovat. Samozřejmě pokud by probíhala nějaká infekce, tak by bylo vhodné očkování odložit.
Poraďte se o tomto ještě se svým ošetřujícím lékařem-pediatrem (děťátko uvidí fyzicky, může ho vyšetřit a zhodnotit jeho aktuální zdravotní stav).

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: