Zlatý stafylokok - zánět semenných váčků

Dobrý den, v únoru 2014 jsem se léčil se zánětem prostaty, měl jsem pocit neustále potřeby na močení. Byly mi předepsána atb. ciplox na 4 týdny. Obtíže zmizely. V květnu jsem začal cítit pocit pálení při močení, byly mi předepsána atb. dalacin opět na čtyři týdny a obtíže opět zmizely. V polovině října se mi objevilo poměrně velké množství krve v ejakulátu, cítil jsem bolest v oblasti chámovodu na pravé straně a měl jsem nateklé pravé varle. Bylo mi řečeno, že se jedná zřejmě o zánět nadvarlete a byl mi předepsán ciplox 500 na 4 týdny, lokální chlazení, klidový režim a sexuální abstinence. Bolestivost během dvou dnů odezněla, rovněž nateklé varle se "vrátilo" do své původní velikosti. Žádné problémy se neobjevovaly. Po necelých 4 týdnech a téměř dobrání atb. se mi při zatlačení na stolici objevila krev v moči. Vzhledem k tomu, že se blížilo dobrání atb. jsem se rozhodl vyzkoušet, zda se krev neobjeví i v ejakulátu. Tento obsahoval velké množství krve, snad jen podle konzistence se dalo poznat, že se nejedná jen o krev. Dostavil jsem se opět k lékaři, který mi předepsal atb. Doxybene 200 (v poledne) a Doxybene 100 (večer) na tři týdny. Krev při zatlačení na stolici se v moči neobjevovala, avšak opět těsně před dobráním atb. se mi objevila krev v moči, tentokrát při "běžném" močení "ve stoje", při "zkoušce" jsem zjistil, že rovněž ve spermatu je obsaženo velké množství krve - beze změny. Lékař mi sdělil, že byla zjištěna přítomnost zlatého stafylokoka, resp. jeho pomnožení. Dále řekl, že se jedná o zánět semenných váčků, předepsal na další 3 týdny stejná atb., tj. Doxybene 200 v poledne a Doxybene 100 večer. Dnes je tomu týden od této poslední návštěvy lékaře a včera při močení ve stoje se mi opět v moči objevila krev. V příbalovém letáku jsem se dočetl, že stafylokokové infekce můžou být vůči Doxybene rezistentní.... Mám na to lékaře upozornit, žádat autovakcínu či zkousit dál vytrvat v léčbě? Případně máte nějakou jinou radu? Atb. beru již téměř dva měsíce a jinak se cítím zdravý. Nicméně život bez sportu a sexu je pro mě handicapující, navíc jsme s partnerkou plánovali založení rodiny, což v současnosti rovněž není možné, o stavu mé psychiky nemluvě. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše potíže jsou teda dost komplikované. Citlivost stafylokoka lze zjistit jeho kultivací. Každopádně je potřeba zjistit, proč se záněty vrací. Vhodné by bylo podrobné vyšetření malé pánve.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: