Zlomená klíční kost

Dobrý den, asi před týdnem jsem si při pádu z koně zlomila klíční kost (je mi 14 let). Byla jsem na pohotovosti a po RTG a prohmatání mi dali ortézu. Moc to nebolelo a vypadalo to dobře. Potom jsem ale šla na kontrolu a znovu na RTG (týden po úrazu), vše vypadalo že je to v pořádku. Doktor mi ale ortézu sundal a že už ji nemusím mít. Hned co jsem došla domů, při sundávání trička se mi to tam pohnulo, udělalo se mi zle a je i z venku vidět že kost je jinak než před tím. Teď je tak nějak stejně jako ta nezlomená klíční kost, ale stejně si nejsem jistá... Nijak mně to nebolí a rukou i hýbu, ani by mi nevadilo že po srůstu by tam byl nějaký hrb nebo tak. Doma mám ještě i tu ortézu, myslíte že když ji budu ještě pár dní nosit tak že by to stačilo? Moc děkuju!

Odpověď odborníka:

Při zlomenině klíčku je vhodné znehybnění většinou elastickým obvazem přes obě ramena, tak zv. osmičkovým obvazem. Jsou i jiné metody, ale u mladých lidí budto takto nebo Desultovým obvazem pro končetinu nebo onou ortézou. Doporučuji vám zajít na chirurgickou ambulanci, zlomeninu zkontrolovat a po dobu oněch 4 týdnů imobilizaci dodržet, poté rehabilitace. Zlomenina klíčku se vždy dobře zvláště u mladých lidí i bez operace zhojí. I když je hmatné zduření většinou se ještě růstem a přestavěním kosti upravíé.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: