Zlomená zánártní kůstka

Asi před týdnem jsem si ošklivě zvrtl nohu a hodně to bolelo. Asi po třech dnech bolest trochu ustoupila tak jsem to vydržel další 2 dny. Začalo mi to fialovět a nemůžu ani pořádně zohnout malíček. Včera jsem se odvážil po týdnu zajít na RTG a mám zlomenou zánártní kůstku. Na snímku bylo vidět že byla jemně podsunutá. Momentálně mám nohu v sádře a za 4 dny se mám ukázat zda se to spravilo. Pokud ne tak mě prý čeká operace proto se chci zeptat jaká je pravděpodobnost že se mi to v sádře zahojí za ty 4 dny,tedy alespoň na tu úroveň abych nemusel na operaci .Jinak je tu tedy velká pravděpodobnost na operaci ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Jaroslave,
chápu, že na operaci se nikomu nechce. Bohužel v případě zanártních kůstek - metatarsů, to vzhledem k síle, které musí odolávat, bývá často ideální řešení. Nemám k dispozici RTG snímek abych Vám mohla předpovědět další postup. Jde o to, jestli jsou úlomky v kontaktu a o jak velký posun se jedná. Tvarovanou sádrou se jejich postavení může lehce změnit, ale vzhledem ke stáří úrazu už žádné velké změny nepředpokládám. Na kontrolním snímku se čeká již tvorba tzv. svalku, pokud by byl dostatečný při uspokojivém postavení úlomků, operace by nebyla nutná.

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: