Zlomené dva obratle a jeden nalomený.

Moje babička , která má 82 let. Tak ji před dvěma měsíci začaly bolet záda. Až před týdnem ji doktor poslal ke specialistovi, ten zase na rentgen a zjistili ze má zlomený dva obratle a jeden nalomený a doktor ji řekl že je to staršího data a také že má řídnutí kostí, na to dostala léky . Babička před tím chodila na procházky byla naprosto pohyblivá. Teď už dva měsíce leží a noc se jí nikam nechce. Občas zvrací, nemá chuť k jídlu a za ty dva měsíce zhubla 10kg. Můj dotaz je jestli by neměla chodit, jestli by to nebylo dobré. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jsou zlomeniny ortopedem považovány za stabilní (což se jeví jako pravděpodobné), jistě je jakýkoli pohyb včetně chůze vhodný, neboť i nečinnost může zhoršovat osteoporozu. Pokud hubne a zvrací, zkonzultujte nález s praktickým lékařem, či internistou, zdali neexistuje podezření na nádorové onemocnění a též ortoped by se měl vyjádřit, zdali jsou zlomeniny považovány za čistě osteoporotické, či zda existuje podezření, že by se mohlo jednat o metastatický proces. Metodou volby u přetrvávajících bolestí páteře při osteoporotických zlomeninách je jinak vertebroplastika- výplň obratlového těla kostním cementem. Tato metoda je prováděna ve většině fakultních nemocnic, ať již radiology, ortopedy, nebo neurochirurgy.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: