Zlomenina

Dobrý den, 1.10.2011 jsem upadla,sedla jsem si na nohu a zlomila si vnitřní a vnější kotník,navíc mám tříštivou zlomeninu bérce.Byla jsem operována,mám dlahu a několik šroubů. Byla jsem již po 8 týdnech na vytáhnutí TF šroubu.Ostaqtní kov zůstává.Na rtg po 9 týdnech od první operace bylo vidět jen velmi pomalé hojení,zůstala jsem o berlích bez zátěže, užívím vápník s hořčíkem a vitamínem D,a znovu po rtg po 5 týdnech od minulého vyšetření není opět moc známek hojení. Můžete mi poradit co mám dělat,aby se mi to rychleji zhojilo? Jelikož mám sedavé zaměstnání a musím zpět do práce už nyní,chtěla bych vědět co mi pomůže a jaký je postup při pomalém hojení.Předem děkuii za odpověď

Odpověď odborníka:

Ne vždy je skutečný obraz hojení vidět na rtg snímku. Důležité je, že máte zlomeninu ošetřenu a že spojení kostí je patrně správné, stabilní. Hojení někdy probíhá pomaleji paradoxně pomaleji po provedných operacích, které sice uvedou zlomeninu do správného postavení, ale vždy naruší normální chod tvorby svalku. U některých zlomenin jen lomná linie zaniká a svalek není vidět vůbec což je to nejlepší, co může být operací dosaženo. Myslím že nic víc nemůžete dělat, jen si myslím , že po domluvě s operatérem postupně končetinu zvolna s odlehčením zatěžovat, protože zatěžování vede stimulací rovněž k hojení zlomeniny.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x