Zlomenina acetabula

Vážený pane doktore, asi před měsícem jsem měla dopravní nehodu a došlo ke zlomenině acetabula a části stydké kosti. Převezena jsem byla letecky na traumatologii a tam jsem byla poučena, že na nohu nemohu tři měsíce stoupnout. Operace není možná vzhledem k mé nemoci (sarkoidóza), a také proto, že beru kortikoidy. Kyčel mne pobolívá v mezích snesitelnosti, ovšem největší problém mně dělá nárt. Už od začátku nehody se jej nemohu dotknout. Občas mně s oblasti nártu vystřelí silná bolest, spíše křeč, do zbytku těla. Jako by mnou projel el. proud. Nevím, jestli mi po převozu do nemocnice dělali RTG nártu. Před nehodou jsem docházela na neurologii s degen. změnami na páteři. Nemáte pro mne nějakou radu. Bolest neustupuje, a nárt, celá spodní šlapka a palec je stále velmi citlivý.

Odpověď odborníka:

Zřejmě se bude jednat o bolesti, které vycházejí z bederní pateře. při nehodě mohlo dojít i k postižení pateře a i když zde nemusí být žádná patologicko anatomická změna, často dojde k lehkým změnám v meziobratlových kloubech a vazech, které obratle spojují. Pokud nebyl proveden snímek bederní pateře a nártu takový snímek bude potřebný. Kromě rtg snímku je třeba vyšetřit cévní zásobení končetiny, nervní zásobení, hybnost nártu, končetiny a bederní pateře a to vše provede ortoped a neurolog. Rehabilitace s pohybovou a fyzikální léčbou dle nálezu bude na místě. Jinak dle výsledků a stavu s ohledem na poranění kyčelního kloubu..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: