Zlomenina baze v. metatarsu bez výraznější dislokace fragmentů

Dobrý den, 12.12. jsem špatně došlápl a zlomil si pravou nohu. V nemocnici mi 13.12. dali nohu do dlahy až pod koleno s tím, že za týden se mám dostavit na kontrolu a dosádrování na dalších 4-5 týdnů. Jelikož jsem měl opakované křeče v lýtku, navštívil jsem 17.12. opět chirurgickou ambulanci, nic nezjistili, trombozu vyloučili, dlahu nechali a že mám přijít další den na kontrolu a dosádrování. Do nemocnice už se mi nechtělo, protože se mi moc nelíbil jejich přístup takže jsem navštívil soukromého chirurga. Ten mi udělal znovu rentgen, sundal dlahu s tím, že není potřeba žádná fixace a na nohu nemám došlapovat. Je tohle normální postup? Všichni kolem se divili, i včetně mě, že nohu nemám ničím zpevněnou. Chodím sice o berlích, ale občas mi to ujede a na nohu bohužel došlápnu. Je možné, že bych si tímto mohl nějak pohnout s kostí a špatně by srostla? Noha mě moc nebolí, jen občas otéká. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený Karle, bohužel jsem neviděla RTG snímek, abych se mohla vyjádřit přesněji. Faktem ale je, že zlomeniny metatarzů vyžadují fixaci, tedy sádru, či soft cast na dobu 4-6 týdnů, dle charakteru a lokalizace zlomeniny. Pokud se Vám úraz stal 12.12., fixace se měla sundat nejdříve 9.1. po předchozím RTG snímku. Nepíšete, kdy jste navštívil soukromého chirurga, ani jaký byl u něj RTG nález, zda si Vás pozval na kontrolu? Každopádně máte svobodnou volbu lékaře, věříte-li svému stávajícímu, měl byste se zajímat, zda je zlomenina již zhojená a jakou můžete vyvinou zátěž. Noha bez fixace, pokud zde byla zlomenina metatarzu, není běžný postup. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: