Zlomenina bérce, vč. kotníku

Dobrý den, dne 4.9.2011 jsem byla operovaná se zlomeninou bérce, vč. kontníku, zlomenina vnějšího kontníku, uzavřená.Stav při přijetí do nemocnice: otok, bolestivost kolem laterálního kotníku PDK, mírně též kolem mediálního. Deltový vaz se jevý pevný, hybnost v hlezi pro otok a bolestivost omezená.perf. bez NC poruch na RTG verif. bimalfleolární fr. Po operaci na kontrolním snímku po OS kovovou dlahou a 7 šrouby je postavení úlomků správné, kloubní štěrbina symetrická. Při operaci byl proveden obloukovitý řez pod vnitřním kotníkem, revize deltového vazu- není přerušen. Sutura rány po vrstvách. Podélný řez na zevním kotníku, repozice, retence kleštěmi, syntéza 7 děrovou žlábkovou dlahou a SSš přes dlažku. Rtg.ko- postavení korektní vč. zadní hrány tibie.Druhého dne RTG hlezenného kloubu - 3 proj: fraktura zevního kotníku Weber C. Odlomení zadní hranyy tebie.Asymetrie kloubní štěrbiny ve vnitřní rotaci. Dne 20.9. jsem byla na kontrole v nemocnici, kde mě operovali: tam mi lékař sdělil, že dne 17.10 kdy mám dojít na další kontrolu naplánujeme plán extrakce ssš. Od operace jsem navštívila 2 jiné lékaře v místní nemocnici, kde provedli vždy RTG, docházím k ním stále cca 1 týdně na kontrolu. Můj dotaz zní zda je nutné podstoupit extrakci ssš a proč z jakého důvodu. V nemocnice, kde jsem byla operovaná mi to nebylo vysvětleno a u lékařů, které nyní navštěvuji mi oba lékaři nic o extrakci neříkali - až po mém upozornění, že nemocnice kde mě oprovali mají extrakci v plánu mi lékaři řekli, že to není nutné a že mi to nedoporučují. Prosím Vás o pomoc a radu, je mi jasné že léčba bude zřejmě dlouhodobá ale už přes měsíc a půl jsem doma a nohu mám fíxovanou ortézou bez došlapu. Minulý týden mi lékař ve spádové chir. doporučil rozcvičování formou přitahování a odtahování k tělu. Další jeho plán léčby je nějaký odlitek a pak postupná rehabilitace. Prosím protože se blíží termín konzultace o extrakci ssš a jsem z toho všeho opravdu zmatená poraďte mi zda mám zákrok podstoupit nebo zda není opravdu nutný.( pokud je zákrok nutní,jak bude probíhat jestli v celkové anest. nebo lokální, a pokud v lokální zda si můžu požádat o celkovou ) Potřebuji se co nejdříve zrehabilitovat a být pracovně schopná, nepotřebuji sportovat do doby než mi vyndají všechny šrouby viz. cca 7 až 9 měsíců, ale potřebuji co nejdřív chodit. Další dotaz zní, jak by podle Vás měla nyní léčba probíhat a za jak dlouho s tímto zraněním budu schopná chodit bez berlí. Moc Vám děkuji za odpověď a případnou radu, jak mám postupovat v rozhodování s léčbou zlomeniny. Vím, že dotazů je více, ale opravdu si nevím rady. Je mi 28 let.

Odpověď odborníka:

Rozhodující slovo k dalšímu postupu má operatér. Postupně se celý kov. materiál odstraní a teprve po jeho odstranění je končetina zdravá a schopna plné zátěže. Odstranění příšného fixačního šroubu je zřejmě na místě, je třeba se řídit i kontrolním rtg. Nyní byste naplno měla rehabilitovat, postup vám řeknou na rehabilitačním oddělení. Postupně již nyní zatěžovat určitě kolem 10-20 %, opětně ale rozhodující slovo má operatér.Většinou po takových úrazech je plná zátěžpo 6 ti týdnech. Podle vašeho popisu byl léčebný postup ve vašem případě excelentní.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x